Pizza Hut

Pizza Hut

Pizza Hut is voor mij een opvallende naam in mijn crowdfunding portefeuille. Investeren in projecten van Pizza Hut lijkt leek mij gepaard te gaan met een gering risico (bijgewerkt per september 2018) . Risico’s kleven aan iedere investering, dus ook aan deze. Maar Pizza Hut is één van de drie succesvolle franchiseformules onder de paraplu van het Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijf Yum! Brands. Met meer dan 40.000 restaurants wereldwijd, is Yum! het grootste fastfoodbedrijf ter wereld. In de afzetmarkt voor pizza’s is Pizza Hut (sinds 1973) marktleider. Zij exploiteert ongeveer 15.000 vestigingen in meer dan 100 landen en wereldwijd werken er meer ruim 300.000 mensen.

Via Geldvoorelkaar stapte ik in November 2016 al in het project Pizza Hut Utrecht. Een rente van 9% over een looptijd van 63 maanden. Niet slecht toch? En later stapte ik weer in toen het ging om een vestiging in Almere. Ditmaal 8,5% voor 60 maanden. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

Extra leuk: in beide gevallen ontving ik een uitnodiging om als eerste de producten te proeven tijdens de pre-opening. Én ik ontving een voucher ter besteding bij Pizza Hut. Super om even persoonlijk kennis te maken met de mensen die werken voor een project waarin ik investeerde.

Nóg leuker werd het toen Knab (je weet wel . . .  de “bank”, maar dan achterstevoren geschreven) vroeg of ik mee wilde werken aan een video met een interview over geldzaken. Bij het maken van die video zijn we ook weer even bij Pizza Hut in Almere (die toen nog bestond . . .) langs geweest. Op die manier komen rendement,  leuke (lekkere!) producten en persoonlijke kennismaking op een leuke manier samen. 

Never change a winning team

Dat dacht ik bij 3 projecten voor APOC Aviation. En dat dacht ik vandaag weer. Er kwamen 2 Pizza Hut projecten voorbij via Geldvoorelkaar. Delft en Gouda.  Beiden 9%, beiden 60 maanden. Ik had er al eerder van gehoord, maar ben vandaag dan toch maar weer ingestapt. Wel even bedenken (vanuit de gedachte van risicospreiding) dat het hier gaat om dezelfde ondernemers. Het zijn dan wel twee verschillende vestigingen van Pizza Hut, maar als de ondernemers in de problemen komen kunnen die problemen natuurlijk ook best effect hebben op beide investeringen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

UPDATE SEPTEMBER 2018

(Mijn vertrouwen in) Pizza Hut stort in. Op één dag regent het berichtjes van Geldvoorelkaar. In de tweede helft van juli had ik al mailcontact omdat het zeer opvallend was dat er nog geen betaalverzoek was binnengekomen voor de investeringen Delft en Gouda.  De projecten waren al veel eerder volgeschreven. Geldvoorelkaar bevestigde mij dat de “administratieve verwerking langer duurde dan normaal”.

Op 28 augustus volgde er een mail waarin werd aangeven dat vestiging Almere zou gaan sluiten. De ondernemers hebben een regeling getroffen ( . . . ) waarbij zij de maandtermijnen naar de toekomst zullen voortzetten. Evengoed vermeldt Geldvoorelkaar op de projectsite: “Incassobureau is ingeschakeld”.

Op 28 augustus volgde er een mail waarin werd aangegeven dat vestiging Utrecht reeds gesloten was. Afgezien van de situatie is natuurlijk opvallend dat dit bericht pas achteraf bij de investeerders komt. Als mosterd na de maaltijd. De betalingsverplichtingen worden tot op heden ( . . . ) nagekomen.

Op 28 augustus volgde er een mail waarin werd gesteld dat in overleg met de initiatiefnemers is besloten de aanvragen van Pizza Hut Delft (projectnummer 18128) en Pizza Hut Gouda (projectnummer 18127) – na een periode van opschorting – met wederzijds goedvinden te annuleren. Indien de investering reeds was overgemaakt, wordt dit bedrag deze week nog teruggeboekt.

Enfin, zo zie je maar weer dat enthousiasme over solide ogende investeringen (net als het bedrijfsinventaris en de voorraad die als onderpand dienden) ook weer als sneeuw voor de zon  kan verdwijnen. Crowdfunding is en blijft risicovol. Ongeacht de omvang en reputatie van een club.