Crowdfundpanel

Een CROWDFUND PROJECT MANAGER

Wat een verrassing! Ik heb hier meermaals naar gezocht: nooit gevonden. Ook heb ik nooit van andere investeerders  gehoord dat dít bestaat. Anyway: vandaag ontdekte ik min-of-meer toevallig het bestaan van een website waar je jouw portefeuille kunt bijhouden. Crowdfundpanel.com – De online portefeuille voor serieuze beleggers in crowdfunding. Uiteraard was ik snel te verleiden om de proef op de som te nemen.

Spoiler alert: ik heb wat advies voor verdere ontwikkeling, maar deze tool is zeker de moeite waard.

Kosten

Bij de menu-optie ‘tarieven’ is heel simpel en duidelijk zichtbaar dat een premium account € 1,00 per maand kost. Dat klinkt alvast goed (investeerders ‘bunt zuunig‘).

Crowdfundpanel

Bij registratie is het verplicht om adresgegevens in te voeren. Daar vraag ik me wel af “Waarom”? In deze tijd van privacy-topics, AVG, GDPR zie ik echt niet in waarom deze online dienst (mét inzicht in een deel van jouw financiële data) ook nog eens over jouw naam en adresgegevens zou moeten beschikken.  Een werkend mailadres en nickname zijn immers voldoende. Overigens sluit het privacybeleid van 27 april 2016 niet aan bij de huidige wetgeving (sinds mei 2018). Maar goed, ik vertrouw maar even op deze mannen.

Account

Direct na het aanmaken van een account en het uitvoeren van een upgrade naar een premium account zie je onderstaand beeld. Er is echter nog geen enkel project toegevoegd. Je zou dus niet verwachten dat er al een progress bar getoond wordt (hieronder) bij ‘Reeds ontvangen’ en ‘Uitbetaling volgende maand’. Okay . . . een kleinigheidje.

Wachtwoord

Na registratie even zelf je wachtwoord weer wijzigen is er helaas niet bij. Wat je moet doen om je wachtwoord te wijzigen is dus de ‘wachtwoord vergeten’ functie gebruiken. Pas daarna wordt de gebruiker de mogelijkheid gegeven om het wachtwoord te wijzigen. Maar niet via de menu-optie ‘instellingen’.

Projecten toevoegen

Daarna heb ik het eerste crowdfund project toegevoegd. Het eerste project waar ik medio 2016 instapte: La Cubanita Rotterdam via Horeca Crowdfunding. Toevoegen gaat kinderlijk simpel. De knop ‘Toevoegen project’ gebruiken en daarna kun je doen wat de knop belooft. Een kind kan de was doen:

Wow

. . .  de site doet wat hij moet doen. Heldere statistieken voor het zojuist ingevoerde project. En correct. Het reeds afgeloste bedrag wordt getoond en is correct (tot op de cent nauwkeurig). Evenals het openstaande bedrag. De totale uitbetaling wordt getoond (investering + rente – kosten). Ook de uitbetaling van komende maand wordt getoond (keurig gesplitst in rente en aflossing). Wat er echter níet bij staat is de (verwachte) datum van die uitbetaling. De kosten worden ook niet separaat getoond (deze zijn wél verrekend in de totale uitbetaling, maar zijn niet zichtbaar in de tegels of in het betalingsschema dat je via het + teken in het projectoverzicht kunt openen). Ook in de grafieken (zoals de rente- en aflossingsgrafiek) worden geen kosten getoond.

Eerlijk is eerlijk. Dit viel me niet tegen. Eenvoudig toevoegen van projecten (dus het is dan afgelopen met dat geknip-en-geplak van betaalschema’s in Excel). Mocht het nodig zijn dan kan een investeerder zelf een project handmatig invoeren. Maar ik hoop dapper dat Crowdfundpanel zijn huiswerk goed heeft gedaan en dat ik alle platforms en projecten uit mijn portefeuille hier terug kan vinden in de drop-down selecties.

Oepsie

Helaas. Dat was ijdele hoop. De volgende 2 projecten in mijn portefeuille zijn direct onbekend bij Crowdfundpanel. Old Liquors Invest en Hollands Wild zal ik dus zelf moeten invoeren. Enfin, die twee crowdfund projecten zijn inderdaad wel wat bijzonder (en buiten AFM toezicht).

Even in de ‘faq‘ uitgezocht wat Crowdfundpanel hier zelf van vind: “Crowdfundmarkt.nl is een website waarop alle Nederlandse crowdfundingprojecten met financieel rendement van AFM-geregistreerde platforms gepresenteerd worden. Op Crowdfundmarkt.nl verrijken wij de projectgegevens met kenmerken zoals sector, organisatievorm, ontwikkelfase, etc. Door de koppeling tussen Crowdfundmarkt.nl en Crowdfundpanel.com kunt u hiervan gebruik maken“.

Dan klopt het dat deze 2 projecten hier niet te vinden zijn. Een extra reden om in het vervolg alleen maar via AFM-registraties te werken. Nu dus door met de rest . . .

Eenvoudig

Vanaf daar gaat het echt beter. Projecten van Collin Crowdfund, InvestorMatch, Geldvoorelkaar en Horeca Crowdfund zijn simpel toe te voegen. Het land (Nederland) wordt één keer door mij geselecteerd en wordt  dan onthouden voor het volgende project. Het crowdfund platform moet echter telkens opnieuw geselecteerd worden. Ook wanneer je een behoorlijk aantal projecten van één platform achter elkaar invoert, moet je dus telkens datzelfde platform weer selecteren. Je kunt ook geen project kiezen zonder eerst het platform te selecteren. Dat is wel een beetje jammer. Maar je kunt het project wel weer zoeken via tekstinvoer. Dat is gelukkig simpeler dan een project te kiezen middels het scrollen door alle projectmogelijkheden. Ook de checkbox (om zo meerdere projecten in te voeren), moet je na elk project weer opnieuw aanvinken. Dat kan natuurlijk handiger.

Eigenlijk zou het ook mooier en overzichtelijker zijn als je via instellingen platforms zou kunnen in- of uitschakelen. Platforms waar je niet actief bent hoeven dan niet telkens in de selectie te verschijnen. Ga je later tóch een keer investeren via dat platform, dan schakel je het weer in. Bovenaan het rijtje met selectiemogelijkheden staan bijvoorbeeld al 5 platforms die in mijn portefeuille ontbreken en ik verwacht niet dat dit snel zal veranderen. Ik zou willen dat ik die 5 dan “uit” kan zetten. Maar dat kan dus niet.

Opletten

Je moet ook wel even opletten. Project “Ribsfactory Delft” werd in eerste instantie niet (via knippen-en-plakken) door mij gevonden. Hij was echter bekend als Ribfactory Delft (zonder s). Dus gewoon eventjes volhouden en wat uitproberen als het vreemd is dat een project niet bestaat. Grote kans dat hij dus tóch bestaat. Zo was het project “Showroom Zonnepanelen en Accu’s” ook anders genoteerd.

Een ander project (Greater) kwam tweemaal met exact dezelfde naam voor. Welke moet je dan kiezen? Het ging hier daadwerkelijk om twee verschillende projecten. Ik heb dat vraagstuk opgelost door er maar gewoon één te kiezen en te controleren met welke investeringsdatum Crowdfundpanel kwam. De eerste datum kon niet correct zijn (kwam niet overeen men mijn portefeuille). Dus het moest de tweede wel zijn.

Ook is Crowdfundpanel  niet helemaal consequent. Voor Pizza Hut stond de vestiging in Utrecht genoteerd als “Pizza Hut” (dus zónder de plaatsnaam). De andere 3 projecten stonden genoteerd als “Pizza Hut Almere”, “Pizza Hut Gouda” en “Pizza Hut Delft” (dus nu mét plaatsnaam). Weer even opletten dus.

Bij een enkel project (b)lijkt er sprake te zijn van dubbele invoer. Het project “Inrichting Opslag & Inkoop Voorraad” komt tweemaal voor in de selectie, met dezelfde startdatum. Gezien de specifieke benaming lijkt het me sterk dat er twee gelijknamige projecten zijn (ook nog eens op dezelfde dag).

Ook het project “Importeur Agentschap Audioproducten” (b)lijkt dubbel voor te komen.

Buitenbeentjes

Zelfs buitenbeentjes zijn te selecteren. Crowdfunding project ZACK Benelux is eigenlijk nooit van de grond gekomen. Dit project van Collin Crowdfund is destijds afgeblazen. De liefhebber kan hier lezen waarom. Waar het nu om gaat is dat voor dit project 1 maand rente is uitbetaald en 1/12-deel van de kosten werd geïncasseerd. Goed om te zien dat dit project gewoon bekend is bij Crowdfundpanel. Alleen jammer dat de kosten niet worden vermeld. Ook staat het oorspronkelijke betalingsschema nog genoteerd. De grafiek van aflosssing en rente loopt nog altijd door tot april 2021. Mijn cijfers zijn dan dus verziekt. Ook geeft de tegen “Uitbetaling volgende maand” een bedrag aan rente en aflossing weer voor project ZACK Benelux. De projectstatus is “actief”. Ik weet toch vrij zeker dat dit project destijds niet van de grond is gekomen (en volledig is afgelost).  Crowdfundpanel beweert dat 35% is afgelost en dat er nog 65% openstaat. Dus dit is bijzonder inaccuraat. Wat wél mogelijk is, is om handmatig het betaalschema aan te passen.

Ik kon de resterende termijnen van ZACK Benelux verwijderen door de aflossing in de eerste termijn te veranderen. Ook kon ik kosten toevoegen. Maar daarna kwamen de totale betaling in de tegel en de totale betaling in het betalingsschema niet meer met elkaar overeen. Ook bleef het project – ondanks de volledige aflossing – “actief”. Wél was daarna de uitbetaling voor de volgende maand weg. Dat is al een verbetering.

Vervroegde aflossingen (zoals bij APOC Aviation) worden ook niet automatisch verwerkt. Je zult dit dus óf zelf moeten verwerken, óf moeten accepteren dat je portefeuille niet nauwkeurig is. Een gemiste kans voor een crowdfund projectmanager. Hoeveel mooier was het geweest wanneer dit netjes centraal werd geregistreerd.

Om duistere reden lukt muteren van cijfers soms wel, soms niet. Ik heb handmatig een project toegevoegd (Hollands Wild) op basis van obligatie en 7% rente. Dus aflossingsvrij. Gek genoeg werd er in maand 13 aan aflossing genoteerd. Die kon ik handmatig op € 0,00 zetten. Er vindt pas in maand 60 (volledige) aflossing plaats. In maand 25 staat er ook een aflossing in het schema. Die kon ik eerst niet muteren. Na het scherm gesloten en opnieuw geopend te hebben wel.  Het scherm met de betalingsschema’s is sowieso wat behelpen: er is een knop om een schermvullend window te krijgen. Als ik die knop gebruik, heb ik een wit scherm (waar ik niets meer mee kan doen). In Chrome tenminste. Werk ik met Edge als browser, dan opent deze functie wel in volledig scherm. Maar dan werkt de bar met navigatieknoppen om door de pagina’s te bladeren niet meer. Bij Internet Explorer hetzelfde fenomeen. Schoonheidsfoutjes . . .

In tegenstelling tot Hollands Wild was de handmatig ingevoerde Old Liquors Invest wél correct vertaald. Deze is ook aflossingsvrij voor 60 maanden. Maar ditmaal werd dat ook écht zo weergegeven. Dus wederom: even goed opletten of alles goed gaat.

Refresh

Na het toevoegen van 11 projecten (wat écht snel en eenvoudig verliep), werden ze niet direct getoond. Niet schrikken: gewoon even op <F5> drukken. Na een schermverversing zijn de ingevoerde projecten netjes zichtbaar.

HUH?

Project Wigi is onbekend bij Crowdfundpanel. Dat kan toch niet? Een project van Geldvoorelkaar. Het project is ook niet te vinden via “Smart Business 4 Business” of “SB4B”. En ook niet via “Waar Iedereen Graag Inkoopt”. Dit project zou (volgens de sectie ‘Wat is de relatie met Crowdfundmarkt.nl‘ in de faq van Crowdfundpanel) hier wél gepresenteerd moeten worden. Dit is een project met betalingsproblemen vanwege faillissement. En juist dié is onbekend? Burger Freak (een project met 30% afschrijving) was dan wél weer bekend. De afschrijving was echter niet opgenomen. En dus is het  getoonde rendement voor dat project en voor mij hele portefeuille niet correct.

Wanneer je zelf projecten aan Crowdfundpanel toevoegt, kun je geen kostenpercentage (de fee van het platform) invoeren. Ook zijn de wat meer bijzondere constructies niet te registeren. Denk aan annuïtair waarvan de eerste 3 of 6 maanden aflossingsvrij zijn. Je moet bij Crowdfundpanel dus sowieso genoegen nemen met een benadering van de werkelijkheid. Overigens kun je achteraf (via het betalingsschema) wel weer het aantal maanden aflossingsvrij invoeren. Maar je moet dan dus wel de details van  betalingsschema’s gaan wijzigen. Dit is redelijk bewerkelijk.

Ook bij projecten die al bekend zijn, worden afwijkende constructies niet correct opgenomen. Project Dagbesteding Landrust van Collin Crowdfund start met een aflossingsvrije periode. Pas in maand 6 begint de aflossing. Het betaalschema van Crowdfundpanel begint echter reeds in termijn 1 met aflossen. Wil je dat zelf (handmatig) corrigeren, dan zul je alle termijnen handmatig moeten aanpassen. Niet handig dus.

Na de invoerklus (die gezien het grote aantal projecten eigenlijk erg meeviel), zijn er wat leuke overzichten:

Per platform

Rente en aflossing per maand

Zoals gezegd: er wordt verder niet over projectkosten gerept. In hoeverre Crowdfundpanel hier wel-of-niet rekening me houdt is onduidelijk. Het kán zijn dat dit platform de kosten kent. Maar houdt het dan ook rekening met bijvoorbeeld mijn loyaliteitskorting bij Collin Crowdfund? En – als de kosten correct verrekend worden – waarom dan niet netjes specificeren? Kosten hebben natuurlijk wel degelijk invloed op het (bruto) rendement van een investering en zijn niet onbelangrijk.

Selecteer ik 1 project, dan worden alle waarden in de tegels netjes daarop aangepast. Met de 1% cash-back van Funding Circle wordt (ook al) geen rekening gehouden. Jammer. Want die actie heeft juist weer positief effect op het rendement. Crowdfundpanel weet op welke projecten de 1%CB-actie van toepassing is (want er staat dan een code in de projectnaam; óók in de database van Crowdfundpanel).

Conclusie: LEUK MAAR (LANG) NIET PERFECT
 • Deze manager voor crowdfunding projecten kan ik toch zeker wel aanraden. In het bijzonder voor de wat grotere portefeuille is dit een handige tool om het overzicht te bewaren.
 • Het tarief van € 1 per maand is zeer redelijk.
 • Het invoeren van projecten is simpel. Zeker als de projecten al bekend zijn in de database van Crowdfundpanel. Met een score van 162 op 165 (dat is dus 98%) projecten kan ik zeggen dat Crowdfundpanel op dat gebied zeer compleet is. Onbekende projecten toevoegen is niet veel ingewikkelder; precisie (kosten en bijzondere constructies) is echter niet haalbaar.
 • Het portfolio van Crowdfundpanel toont hier-en-daar kleine fouten (foute schrijfwijze van projectnamen, dubbele projecten).
 • Het (onnodig) registreren van persoonlijke informatie (adresgegevens van de investeerder) roep zeker in het licht van AVG/GDPR vraagtekens op.
 • Data, grafieken, formules en waarden lijken erg nauwkeurig. Het ontbreken van kosten, kortingen en cash-back acties doet echter weer afbreuk aan deze nauwkeurigheid. Calculatie van netto rendement is hierdoor onmogelijk. Je zou wellicht constructies kunnen bedenken om dat zelf bij te gaan werken, maar perfect sluitend wordt het niet.
 • Persoonlijke instellingen zijn erg beperkt. Wachtwoord wijzigen (anders dan via ‘wachtwoord vergeten’) is niet mogelijk. Voorkeursinstellingen (zoals platforms in-en-uitsluiten) ontbreken.
 • Afschrijving op projecten (30% op Burger Freak) wordt niet meegenomen en kan evenmin door de investeerder handmatig worden toegevoegd. Het zou wellicht te overwegen zijn om dan afschrijvingsbedragen als kosten te gaan toevoegen.
 • Betalingsvertragingen en of verlenging van de loopt (TonyCohen) wordt  niet meegenomen en kan evenmin door de investeerder handmatig worden toegevoegd.
 • Wat (in ieder geval in de iPhone App Store) ontbreekt is een mobiele app voor telefoon of tablet.
 • Functionaliteit is niet altijd zoals het hoort. Met name rondom een  betaalschema (via + teken) lijken bugs te zitten. Het scherm uitvullen (via X teken) levert zowel in Chrome, Edge en Internet Explorer verschillende problemen op.
 • Nadeel voor de investeerder is dat er op dit moment (voor zover ik weet) geen online alternatief is. Dat is in het voordeel voor Crowdfundpanel; er ligt geen concurrent op de loer. Ik hoop dan wel dat Crowdfundpanel de kans benut en verder gaat met professionaliseren en verfijnen. Het lijkt me dat de voorsprong  prima behouden kan worden, tenzij er noodzaak blijft bestaan om na te denken over betere alternatieven.
Positief

Ik ben van mening dat bij een review van een product als dit, de ontwerper recht heeft om die review te kennen. Daarom heb ik de mannen van Crowdfundpanel geïnformeerd. Er volgende een super-positieve reactie op basis waarvan ik mijn eerste ervaringen al iets heb kunnen corrigeren. Verder ontstond er duidelijkheid door de toelichting:

Crowdfundpanel borduurt voort op Crowdfundmarkt. En dan vooral op de database waaraan dagelijks wordt gebouwd. Dit geeft een investeerder op een redelijk eenvoudige en overzichtelijke manier meer inzicht in zijn of haar portefeuille. De toegevoegde waarde van Crowdfundpanel zou inderdaad sterk stijgen door uitbreiding met informatie over kosten, vertraagde betalingen, defaults en vervroegde aflossingen. Nu maakt Crowdfundpanel dus puur een rekenkundige inschatting op basis van de momenteel beschikbare informatie, zoals leningtype, type aflossing, aangeboden rendement, de looptijd en de publicatiedatum.

Dus nogmaals mijn mening: ik zie mogelijkheden voor verdere ontwikkeling, maar deze tool is zeker nu reeds de moeite waard!

Voor wie het ook eens wil proberen: volg deze link naar Crowdfundpanel.